Hållbarhetsmätning: Vägen till riktig förändring
Hållbarhetsbegreppet är en central del av dagens affärsstrategier och samhälleliga mål. Trots detta återstår en utmaning – att försäkra att hållbarhetsmätningen baseras på relevant och kvalitetssäkrad data, vilket endast kan erhållas från branschkompetenta källor. Att förlita sig på vaga riktlinjer, greenwashing-verktyg eller högtravande EU-direktiv kan inte helt lösa denna komplexa fråga.
Vikten av datakvalitet i hållbarhetsmätning
Mätning är grunden för verklig förändring. Det är viktigt att erkänna att hållbarhetsmätning behöver grundas på relevanta, branschspecifika nyckeltal (KPI:er) som effektivt kan påverka beteendeförändringar och skapa verklig effekt. Men vi står inför en utmaning – finns det en ultimat metod för att mäta hållbarhet? Hur kan vi jämföra och benchmarka olika företag och branscher på ett rättvist sätt?
EU:s taxonomi och utmaningar
EU:s taxonomi och lagstiftning föreskriver krav på hållbarhetsrapportering, information om investeringar i taxonomiförenlig verksamhet och vilka finansiella produkter som får marknadsföras som miljömässigt hållbara. Trots att detta kan höja miniminivån inom unionen, är det tveksamt om detta ensamt driver den nödvändiga utvecklingen för verklig förändring.
Banker och finansiella instrument
Banker, enligt taxonomin, ställs inför krav på att mäta hållbarhet för företag och finansprodukter. Dock har detta varit särskilt utmanande för mindre företag som utgör en stor del av näringslivet. Finansiella instrument såsom gröna och sociala obligationer kan vara värdefulla men står inför osäkerhet gällande relevanta indikatorer och mätmetoder.
”Shared values”
Redan 2011 diskuterade Porter och Kramer idén om ”Shared Values”[i] där företag skapar ekonomiskt värde samtidigt som de genererar värde för samhället genom att lösa dess utmaningar. En förutsättning för denna idé är att djup branschkunskap ligger till grund för vilka affärer som skapar ”shared values” – samma kunskap som kan ligga till grund för att definiera vad som skall mätas.
Ecometrix: Branschspecifika hållbarhetsindikatorer
I projektet BETCRETE 3.0 samlas 24 parter för att driva utveckling med målet om klimatneutral betong. Ecometrix bidrar med att samla och analysera data som förklarar förändringen inom cement- och betongbranschen. Genom att erbjuda branschspecifika hållbarhetsindikatorer via en säker digital plattform, strävar Ecometrix efter att göra hållbarhetsdata tillgänglig och förståelig för aktörer inom branschen.
Att uppnå verklig förändring kräver transparens, verktyg för mätning baserade på relevant och kvalitetssäkrad data samt ett engagemang från branschkompetenta aktörer. Endast genom att inkludera dessa nyckelaspekter kan hållbarhetsmätning bli en drivkraft för verklig förändring och en hållbar framtid för näringslivet och samhället i stort.
[i] Porter, M.E., Kramer, M.R. (2019). Creating Shared Value. In: Lenssen, G.G., Smith, N.C. (eds) Managing Sustainable Business. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-024-1144-7_16