Projekt ACORN – förbättrade betongrecept för minskad CO2

Nu startar Ecometrix upp Projekt ACORN tillsammans med RISE. Projektet ska arbeta med receptoptimering av betong med hjälp av AI. Optimering av betongrecept är en viktig pusselbit i att förbättra betongens miljöpåverkan såsom t ex dess CO2-avtryck.

Projekt ACORN adresserar utveckling av avancerade, hållbara betongrecept med hjälp av AI. Genom att integrera forskningsdata syftar projektet till att använda generativ AI för att generera optimerade betongrecept. Projektet kommer att använda språkmodeller (LLM) för att konsolidera dataset och AI-driven avvikelsedetektering för att säkerställa datakvalitet.

Vad innebär det här då?

Projekt ACORN medför ett paradigmskifte för betongutveckling, där betongrecept kan optimeras för specifika applikationer och produceras med minskat klimatavtryck. Några procents förbättrat klimatavtryck i en betongblandning som kan användas i många tillämpningar ger stor effekt i Sverige och globalt. Projekt ACORN är unikt genom sitt fokus på att utveckla teknik för att effektivt sammanställa stora datavolymer istället för att optimera AI-teknik för att prestera simuleringar baserat på små databaser.

Det är här är riktigt spännande och roligt att vi får vara med i framkant och arbeta nära forskningen som vi gör i det här projektet. Vi kommer att lära oss mycket i det här och vår produkt kommer att sättas på nya prov som den inte mött tidigare. Vi är ju väletablerade inom just miljödata för betong men det här kommer att fördjupa vår expertis och kunskap i området.

– Erik Enecker, VD Ecometrix

Mål med Projekt ACORN

Syftet med projektet är att skapa en prototyp som är testad och tekniskt redo för att kunna bli en etablerad produkt inom industrin (TRL6-nivå). Projektet har fokuset på just LLM-datainsamling, AI-avvikelsedetektering och prediktiv AI-modellering av betongrecept. Målet är att bygga en systeminfrastruktur för AI-baserad insamling av betongdata där prediktiva modeller utvecklas för simulering av mekaniska egenskaper och klimatavtryck baserat på ingående material och en processkonfiguration. Ecometrix arbete i projektet prioriterar modularitet och öppenhet vilket ger användare möjlighet att integrera proprietär data och optimera simuleringar för prioriterad rymd i framtida versioner.

Claes Holmström, CTO på Ecometrix, och Jan Suchorzewski, enhetschef på RISE R&D Betong inspekterar betongprofiler i labbet i Linköping.

Jag blir otroligt taggad på att få arbeta så nära forskningen, det kommer såklart vara en del utmaningar i data, datakvalitet och språkmodell men det ju också det som är roligt!

– Cleas Holmström, CTO Ecometrix

Projektet är finansierat av Vinnova och kommer att pågå under 1 år med projektstart i Juni 2024. Du kan läsa mera om projektet på Vinnovas hemsida.

Författare